Jaki powinien być rzeczywisty prąd rozruchowy?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krasnallodz
    Classic
    • 2009
    • 25

genesis, tak i mam temp.oleum
  • wuszy
    Drive
    • 2008
    • 85

Witam,

niestety, za namową sprzedawcy kupilem akumulator marki Bergen 74Ah i 720A prądu rozruchowego (skusilem się, wieżąc w te parametry). Ponieważ naczytalem się póżniej negatywnych opini na temat tej marki postanowilem zweryfikowac parametry tego produktu. okazało się, ze prąd rozruchowy w tescie wyszedl 600A - dodam, ze dzień po zakupie, a akumulator niby z grudnia jest.

1. Czy orientuje się ktoś, jakie są rzeczywiste wartosci prądu rozruchowego nowych akumulatorów? czy normą są takie odchyły? bo pojechalem go reklamować i serwisant probowal mi wmoic, ze nie jest to duża różnica.

2. Jaki powinien być prawidłowy prąd rozruchowy (chodzi mi o wartość rzeczywistą, a nie nominalną na akumulatorze) w O1 1.9tdi 110KM ?

Komentarz

• rogoz
      Rider
      • 2006
      • 397

Wg jakie normy podany był prąd rozruchowy akumulatora? Wg jakiej normy był wykonywany pomiar?

Komentarz

• Damianjg
        Rider
        • 2008
        • 621

Zamieszczone przez wuszy
        1. Czy orientuje się ktoś, jakie są rzeczywiste wartosci prądu rozruchowego nowych akumulatorów? czy normą są takie odchyły? bo pojechalem go reklamować i serwisant probowal mi wmoic, ze nie jest to duża różnica.
        A co miał dowidzieć?? Prad rozruchowy powinien byc taki jak jest napisane. Rożnica 120 A jest ogromna, nawet w cenie akumulatora

Komentarz

• adamo64
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2008
          • 177

Kolego wuszy a mierzyłeś kiedyś prąd rozruchowy zimnego AHF-a ?.Ja kiedyś mierzyłem cęgami i szczytowy jest na poziomie 800A :|

Komentarz

• Octan
            Rider
            • 2006
            • 653

Pod tym adresem jest test akumulatorów z 2007 r. Wynika z niego że kłopoty z deklarowanymi parametrami ma wielu producentów.
            Ja w ostatniej chwili,właściwie w sklepie zrezygnowałem z zakupu Bergena na rzecz droższej o 50 pln centry futury 720 A. Podobno Bergen to lipa,niby produkowany w Austrii a tak naprawdę w Polsce i to nie wiadomo przez jaką firmę.Zapytajcie o stronę internetową producenta to sprzedawca zręcznie zmieni temat. Zresztą można o tej zagadce poczytać w sieci.

Komentarz

• Damianjg
              Rider
              • 2008
              • 621

Zamieszczone przez Octan
              a w ostatniej chwili,właściwie w sklepie zrezygnowałem z zakupu Bergena na rzecz droższej o 50 pln centry futury 720 A
              Tez sobie zakupiłem future i bardzo sobie chwale

Komentarz

• b-bar01
                Elegance
                • 2007
                • 985
                • Octavia I (1U2)
                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

wuszy,
                wg. jakiej normy jest podany prąd rozruchu ? a wg. jakiej normy ty sprawdzałeś ?
                tu masz tabelkę, jak sam zobaczysz norma normie nierówna a różnice moga byc znaczne na tym samym akumulatorze:

np: 700A SAE > 640A EN > 420A DIN > 485A IEC
                to sa prady rozruchu tego samego akumulatora
                *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• wuszy
                  Drive
                  • 2008
                  • 85

Dzieki za odpowiedzi!

Jezeli chodzi na normy to powinno byc 720 A(EN), natomiast pomiaru dokonywalem (a w zasadzie nie ja tylko pracownik) w sereisie (punkcie przyjec reklamacji) importera Bergena, na Szyszkowej w Warszawie. Jak mial ustawiony miernik nie mam pojecia, podejrzewam jednak, ze byl wedlug normy EN - w koncu im na tym najbardziej powinno zalezec, zeby wyniku nie zanizyc.

Akumulator mial wybita w klemie date 12.09, ale tak na prawde to producent, albo sklep mogl to nabic bez problemu na starszym produkcie

Pytanie, jaki wplyw na wartosc pradu rozruchowego moze miec niska temperatura. Bo w tescie z centry, mierzyli w sklepach, a moj byl na mrozie mierzony, ale po godzinnej jezdzie.

Co ciekawe, akumulator zastepczy, ktory po dlugich bojach udalo mi sie wywalczyc, a jest to poprostu aku, ktory ktos zostawil do utylizacji, zmierzony w magazynie mial prad 470A i jakos daje rade przy mrozach kolo -6.

[ Dodano: Sro 13 Sty, 10 15:33 ]
                  Moja reklamacja zostala uwzględniona, dostalem dzis nowy akumulator. Sprawdzalem kilka Bergenów 74Ah, 720A EN i mialy po okolo 700A EN. Dla porównania Centra Futura 72A, 720A EN miała grubo powyżej 800A EN.

Usłyszałem wyjaśnienie, żę aku różnych producentów różnie się zachowują, Centra niby ma na początku dużo, a potem jej spada, Bergen podobno po kilku rozruchach ma lepsze parametry.

Ale generalnie z rozmowy z serwisantem wynika, żę Austrii Bergeny nigdy nie widziały i do dobrych produktów nie należą.

Jak się sprawdzi w praktyce, okaze się. Wniosek jednak dla mnie jest jednoznaczny - nie warto kupowac tego akumulatora.

Chciałbym również ostrzec przed zakupami w firmie wo-car w Warszawie Wawer przy ulicy Zwoleńskiej 68 sprzedawca nie chcail przyjac mi zwrotu wadliwego produktu dzien po zakupie, bo niby sa saldy uzytkowania. gdzy zaproponowalem ze oddam mu calkiem nowy, nieuzywany (zostal mi na taki wymieniony u dystrybutora), to i tak nie chcial przyjac. bo niby nie moze zrobic zwrotu jak juz sprzedal, bo niem ma na stani w magazynie i nie umie saobie z tym problemem poradzic. Jak dla mnie tragiczne podejscie do klienta, zwlaszcza, ze chcailem doplacic i wziasc drozszy model.

Komentarz

Pracuję...